Donem resposta als reptes del món actual
Gns. de la Salle s/n - Monistrol de Montserrat
938 350 181
A Fedac Monistrol els instruments de percussió els anem fent servir de forma freqüent. Però arriba final de curs i a Cicle Superior i, en especial a 5è, estem treballant i descobrint amb força el món instrumental orff i algunes de les seves possibilitats. Però què és i per què serveix l’instrumental Orff?
Hi ha hagut molts grans músics i pedagogs que han subratllat la importància de la participació activa en l’aprenentatge de la música, però una de les dificultats que comporta l’estudi d’un instrument musical és el de la complexitat de la seva tècnica i el temps de dedicació que implica, és per això que la utilització de l’instrumental Orff va obrir un magnífic camp d’acompanyament instrumental de les cançons, que fins a dia d’avui s’utilitza.
Els instruments dels què ens referim, són els instruments senzills de percussió, però en diem senzills, no perquè siguin més fàcils, sinó perquè són una versió reduïda o més simple quan a la forma o a la qualitat sonora en relació amb les versions professionals d’aquests instruments. Aquests instruments de percussió els podem classificar en so determinats (xilòfons, metal·lòfons, carrillons,…) i de so indeterminats (maraques, panderetes, triangles, plats, bongos,…) uns capaços de fer melodies i els altres no.
El principal creador i impulsor d’aquest sistema musical va ser el pedagog i músic Carl Orff (Múnic 1895-1982), que va crear l’obra Schulwerk, que resumeix els principis de la seva pedagogia i on exposa les seves idees sobre el ritme com a fonament de l’educació musical En les seves obres la melodia i l’harmonia deixen de tenir un paper decisiu, i es fonamenta tot sobre una associació d’elements textuals, melismàtics i escènics, reunits com a obra d’art total: “Com més l’expressió és essencial, com més es simplifica, més el seu efecte és directe i potent”.
A la nostra escola, des de fa molts anys, tenim la sort de poder disposar de molt material instrumental orff per anar treballant aquesta metodologia. Tot va ser gràcies al mestre, de Castellbell i el Vilar Francesc Vila, gran pedagog, compositor, investigador, impulsor del mètode Orff a Catalunya i que va ser professor de la nostra escola fa forces anys. Ell va crear i divulgar material que ha sigut la base per molts alumnes i mestres del Bages Sud que, a dia d’avui, en podem gaudir i seguir treballant la música de forma més didàctica, divertida i divulgativa.
25 escoles a Catalunya amb un projecte transformador, compromès i il·lusionant: #avuixdemà
© 2020 Escoles FEDAC | Tots els drets reservats - Avís legal - Política de privadesa - Política de cookies - Design by Creaescola