Gns. de la Salle s/n - Monistrol de Montserrat

938 350 181

El llenguatge musical

El llenguatge musical

La música forma part del nostre dia a dia, tant que fins i tot pot arribar a canviar les nostres emocions. Però, més enllà de tot això, la música és art i és una manera molt important d’expressar-se. I no només d’expressar-se amb el món, sinó també amb nosaltres mateixos. És per això que la música en els nens és, fins i tot, més important que en els adults a causa de tots els beneficis que els aporta.

Beneficis de la música en els nens

  • Entendre emocions i expressar-se. La música és una manera d’expressar-nos amb el món i amb nosaltres mateixos, i això és molt important per treballar amb el nen. Quan estan creixen, els petits encara no entenen del tot les seves emocions, però la música, com passa també amb els colors, els pot ajudar a relacionar emocions amb el que pensen o senten. Educar als nens des de ben petits escoltant música diversa i relacionant-la amb els sentiments és imprescindible.
  • Millora de les relacions socials. La música també ajuda a millorar les relacions socials i la interacció entre nens. El fet que els ajudi a que s’expressin i, a més a més, els faci sentir més lliures a l’hora de moure’s o d’interactuar, els ajuda a ser més extrovertits i millorar la seva autoestima.
  • Incita a moure’s. Ballar, saltar, picar les mans… Això és perfecte per divertir-se, i també per desenvolupar una correcta coordinació del cos. Amb la música, ensenyem als petits a controlar el seu cos i els seus moviments.
  • Estimula la creativitat. Diversos estudis expliquen des de fa uns anys la relació que hi ha entre la música i la creativitat. Els sons musicals estimulen l’àrea dreta del cervell, part on també es desenvolupa la creativitat i la imaginació. 
  • Potencia la memòria i la concentració. Escoltant música amb els nens fem possible que comencin a aprendre noves paraules i a memoritzar-les, o fins i tot a saber-se una cançó sencera. Això és perquè les paraules, frases o textos cantats s’aprenen i es memoritzen molt millor, i és un bon exercici de memòria per als nens.

Com fer que els nens s’interessin per la música

Després de veure la importància de la música en els nens, la pregunta és: com fem que s’interessin per ella? Normalment als més petits ja els crida molt l’atenció els sons i la música. Però amb això no n’hi ha prou! Hem de reforçar l’escolta de la música amb altres accions per aprendre amb ella alhora que passem una bona estona. 

Així que cantem! O ballem! ja que cantant i ballant amb els nens fem que s’ho passin d’allò més bé i els agradi encara més la música. També podem utilitzar jocs de paraules o jocs amb cançons. Hem de saber adequar l’estil de música amb l’edat del nen o nena i començar amb cançons més simples, per als petits, i anar introduint altres variacions musicals que els agradin.

A FEDAC Monistrol, des de l’etapa d’educació infantil, intentem que la música sigui un espai educatiu, però també un espai vivencial, de joc, d’audició, de cant, d’escolta i de coneixements i vivències culturals.

I si veiem que la música els apassiona, és important que dediquin part del seu temps a gaudir amb ella, a viure-la i sobretot a valorar-la i respectar-la.

Concert de Santa Cecília
CreaEscola Quality Certificate for Education Website