Gns. de la Salle s/n - Monistrol de Montserrat

938 350 181

Metodologia interdisciplinària a cicle mitjà

Metodologia interdisciplinària a cicle mitjà

Aquest darrer trimestre del curs 23-24, els alumnes de cicle mitjà de l’escola FEDAC Monistrol han treballat una unitat didàctica sobre el text instructiu d’una manera diferent a l’habitual. La tasca, centrada en l’elaboració de receptes de cuina, ha combinat recerca en línia, redacció i presentació, proporcionant als estudiants una experiència completa en la creació i comunicació de contingut instructiu.

L’activitat va començar amb una tasca de recerca en què els alumnes, guiats pel seu professor, van explorar diferents receptes de cuina a internet. Aquesta fase inicial no només va servir per familiaritzar-se amb la tipologia del text instructiu, sinó també per desenvolupar habilitats en l’ús eficaç d’internet com a font d’informació.

Un cop trobada la recepta que més els va cridar l’atenció, cada alumne va procedir a la redacció del text en brut. Aquest procés va incloure la selecció d’una recepta, entendre la llista dels ingredients necessaris i dels passos a seguir, així com la interpretació de les instruccions. A continuació, van passar el seu treball a net en un document, on van donar forma al seu escrit, assegurant-se que fos atractiu i fàcil de seguir, incloent-hi un dibuix per a una millor comprensió dels lectors.

El projecte va culminar amb una presentació oral davant dels companys de classe. Els alumnes van preparar exposicions creatives utilitzant canva.com on van fer ús de materials visuals com imatges dels plats elaborats, il·lustracions dels passos o fins i animacions. Aquesta etapa va ser especialment valorada, ja que va permetre als estudiants desenvolupar habilitats de comunicació i millorar la seva capacitat per parlar en públic.

Aquest enfocament multidisciplinari no només ha permès als alumnes aprendre a elaborar i interpretar textos instructius, sinó que també busca millorar la seva autonomia en la recerca d’informació, la seva destresa en la redacció de documents, així com la seva confiança a l’hora de presentar el seu treball davant dels altres.

L’experiència ha estat molt ben rebuda pels estudiants, ja que la gran majoria s’hi ha involucrat amb moltes ganes durant tot el projecte. Aquestes activitats formen part del compromís de FEDAC Monistrol amb una educació que integra l’ús de les noves tecnologies i que promou les habilitats comunicatives i creatives dels alumnes.

Amb aquesta iniciativa, des de l’escola FEDAC Monistrol volem seguir demostrant el nostre compromís amb una educació integral, preparada per als reptes del segle XXI, i centrada en el desenvolupament de les competències bàsiques de l’alumnat en un entorn cada cop més digital i interconnectat.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website